Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Περιοδικό Μαθηματικών «ΚΥΚΛΟΣ».

 «ΚΥΚΛΟΣ» - Μαθηματικές Αναζητήσεις και Διδακτικές Προσεγγίσεις

Το ηλεκτρονικό περιοδικό «ΚΥΚΛΟΣ» έχει ως θέμα τα σχολικά Μαθηματικά, αλλά και γενικότερα, τα Μαθηματικά ως στοιχείο πολιτισμού και απευθύνεται σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και στους καθηγητές τους. Είναι μια προσπάθεια έκφρασης συναδέλφων που υπηρετούν στα Γυμνάσια και στα Λύκεια της χώρας, αλλά και άλλων συνεργατών. Σκοπός του είναι να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τα Μαθηματικά και να δώσει ιδέες στους συναδέλφους που διδάσκουν το μάθημα στα δημόσια σχολεία. Στόχος του είναι να παρουσιάζει, σε κάθε τεύχος, ενδιαφέροντα και ελκυστικά για του μαθητές θέματα γύρω από τα σχολικά Μαθηματικά, τα νέα ρεύματα που αναπτύσσονται στον τομέα της Μαθηματικής παιδείας και εκπαίδευσης και τον πολιτισμό.


Τα άρθρα του περιοδικού κινούνται στους παρακάτω άξονες:
1) Επικαιρότητα σε σχέση με τα Μαθηματικά, όπως είναι το «Έτος Μαθηματικών».
2) Ιστορία των Μαθηματικών.
3) Φιλοσοφία και Μαθηματικά.
4) Παρουσίαση βιβλίων με μαθηματικό περιεχόμενο.
5) Βιογραφίες μαθηματικών.
6) Καινοτομίες στην εκπαίδευση σε σχέση με τα Μαθηματικά, όπως είναι η Θεματική Εβδομάδα στο Γυμνάσιο, οι Δημιουργικές Εργασίες στο Γενικό Λύκειο κτλ. 
7) Ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών και αξιοποίησή τους στη διδασκαλία των Μαθηματικών.
8) Ανάλυση και εμβάθυνση μαθηματικών εννοιών και διαδικασιών.
9) Διδακτικές προσεγγίσεις διαφόρων ενοτήτων της σχολικής ύλης.
10) Εφαρμογές των Μαθηματικών στις άλλες επιστήμες.
11) Διεύρυνση του γνωστικού ορίζοντα των μαθητών, ενδεχομένως και έξω από τα όρια της σχολικής ύλης, όπως αυτή ορίζεται από το ΙΕΠ, εφόσον αφορά μαθητές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Μαθηματικά.
12) Πρωτότυπες εργασίες για τα Μαθηματικά, τις εφαρμογές τους, την ιστορία τους και τη διδασκαλία τους.
13) Παρουσίαση συλλογών ασκήσεων και προβλημάτων, κατάλληλων για τη διδασκαλία συγκεκριμένων ενοτήτων της σχολικής ύλης. 
14) Παρουσίαση ενδεικτικών θεμάτων κατάλληλων για τις ωριαίες δοκιμασίες άλλα και για τις προαγωγικές και απολυτήριες τελικές εξετάσεις, σύμφωνα πάντα με το πνεύμα της διδασκαλίας, όπως αυτό προκύπτει από τις σχετικές οδηγίες του ΙΕΠ.
15) Διαγωνισμοί Μαθηματικών.


Διεύθυνση περιοδικού: www.kyklos.pe03.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου