Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Αποφθέγματα του Λέων Τολστόι για τη Ζωή

Του Ισιδώρου Γλαβά

Ο Λέων Τολστόι είναι ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Κυρίως γνωστός για τα έργα του «Πόλεμος και Ειρήνη» και «Άννα Καρένινα» μελετάται πια ως ένας από τους κλασικούς Ρώσους λογοτέχνες.
Γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1828 σε πόλη της Ρωσίας και ανήκε σε αριστοκρατική οικογένεια. Σπούδασε ανατολικές γλώσσες και νομική, μα ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να λάβει το πτυχίο του.

Ήταν αθεράπευτα ντροπαλός μα είχε φύση ανήσυχη. Παρά το γεγονός ότι προερχόταν από αριστοκρατική οικογένεια, έχασε και τους δύο του γονείς πολύ νωρίς στη ζωή του. Έτσι δεν θα χαρακτήριζε κανείς την παιδική του ηλικία ως πολυτελή, αλλά περισσότερο ως επώδυνη.
Και αυτό διότι δεν έχασε μόνο τους γονείς του, αλλά και την επόμενη κηδεμόνα του, όπου τελικά μετακόμισε σε σπίτι θείου του. Παρά το γεγονός ότι περιβαλλόταν από το θάνατο των αγαπημένων του, ο Λέων προσπάθησε να διατηρήσει στη μνήμη του τις πιο ευτυχισμένες στιγμές εκείνων των χρόνων.
Ο Τολστόι αποτέλεσε έμπνευση για τον Γκάντι, ο οποίος επηρεάστηκε από δοκίμια του πρώτου για την ειρήνη, πάνω στα οποία θεμελίωσε στη συνέχεια τη θεωρία του περί μη βίαιης αντίστασης στην αδικία. Αλλά και ο Martin Luther King λέγεται πως εμπνεύστηκε από τις ιδέες του μεγάλου αυτού συγγραφέα.

Αποφθέγματα του Λέοντα Τολστόι που εξερευνούν όλες τις πλευρές της ζωής:

Ευτυχία δεν είναι να κάνεις πάντα αυτό που θέλεις, αλλά να θέλεις πάντα αυτό που κάνεις.

Όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανένας δεν θέλει να αλλάξει τον εαυτό του.

Δεν υπάρχει μεγαλείο όταν δεν υπάρχει απλότητα, καλοσύνη και αλήθεια.

Το λάθος δεν παύει να είναι λάθος επειδή εγκρίνεται από την πλειοψηφία.

Αν αναζητάτε την τελειότητα, δεν θα είστε ποτέ ευχαριστημένοι.

Η πίστη είναι το νόημα της ζωής, εκείνο το νόημα που κάνει τον άνθρωπο να μην οδηγεί τον εαυτό του στην καταστροφή αλλά να συνεχίζει να είναι ζωντανός. Είναι η δύναμη που μας δίνει τη ζωή.

Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν μεταξύ τους. Κάθε δυστυχισμένη οικογένεια, όμως, είναι δυστυχισμένη με το δικό της τρόπο.

Όταν αγαπάς κάποιον, αγάπα τον όπως είναι κι όχι όπως θα 'θελες εσύ να είναι.

Μόνο οι άνθρωποι που είναι ικανοί να αγαπήσουν δυνατά μπορούν να υποφέρουν μεγάλα βάσανα, αλλά αυτή η ίδια η ανάγκη της αγάπης χρησιμεύει σαν αντίδοτο του πόνου τους και τους γιατρεύει.

Ο σεβασμός εφευρέθηκε για να καλύψει την άδεια θέση η οποία έπρεπε να ανήκει στην αγάπη.

Ας συγχωρήσουμε ο ένας τον άλλο – μόνο τότε θα ζήσουμε ειρηνικά.

Να έχεις ένα στόχο για όλη σου τη ζωή, ένα στόχο για ένα μέρος της ζωής σου και ένα στόχο για κάθε χρόνο. Ένα στόχο για κάθε μήνα, ένα στόχο για κάθε εβδομάδα, ένα στόχο για κάθε μέρα, ένα στόχο για κάθε ώρα και κάθε λεπτό. Και να θυσιάζεις το μικρότερο στόχο για το μεγαλύτερο.

Οι δύο πιο ισχυροί πολεμιστές είναι η υπομονή και ο χρόνος. Αυτοί καταφέρνουν τα πάντα.

Το μοναδικό νόημα της ζωής είναι να υπηρετεί την ανθρωπότητα.

Ένας από τους πιο κοινούς πειρασμούς, ο οποίος όμως οδηγεί στις μεγάλες συμφορές είναι ο πειρασμός των λέξεων: «Όλοι έτσι κάνουν».

Ελεύθερα πνεύματα είναι εκείνοι που είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους χωρίς προκατάληψη και χωρίς να φοβούνται να καταλάβουν πράγματα που έρχονται σε σύγκρουση με τα δικά τους έθιμα, προνόμια ή πεποιθήσεις. Αυτή η κατάσταση του νου δεν είναι συνηθισμένη, αλλά είναι απαραίτητη για σωστή σκέψη …

Χωρίς ελληνομάθεια δεν υπάρχει παιδεία.

Ο άνθρωπος μοιάζει με κλάσμα όπου ο αριθμητής είναι ο πραγματικός εαυτός του και ο παρονομαστής η ιδέα που έχει για τον εαυτό του. Όσο μεγαλύτερος ο παρονομαστής, τόσο μικρότερη η αξία του κλάσματος. Και όσο ο παρανομαστής διογκώνεται προς το άπειρο, τόσο το κλάσμα τείνει προς το μηδέν.

Αν με ρωτούσαν ποια είναι η πιο σημαντική συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω, ποια θα θεωρούσα πιο χρήσιμη για τους ανθρώπους του καιρού μας, θα τους έλεγα πολύ απλά: για όνομα του Θεού, σταθείτε μια στιγμή, σταματήστε τη δουλειά σας και κοιτάξτε γύρω σας.


Πηγές:

  • el.wikipedia.org
  • m.popaganda.gr
  • enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου