Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Πανελλαδικές 2021: Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις στα 450 τμήματα

03.08.2021

Οι εκτιμήσεις για τις περιζήτητες σχολές – Αναταράξεις αναμένονται σε όσες έχουν «κατώφλι» από 14.000 μόρια και κάτω

Τις 1.200 μονάδες θα προσεγγίσει η άνοδος στις περιζήτητες σχολές στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ωστόσο, η ετήσια εικόνα με βάσεις διαφορετικών ταχυτήτων, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο και τη βαθμολογική κλίμακα, θα επαναληφθεί. Ετσι, παρότι το πρόσημο θα είναι γενικά ανοδικό, μεταξύ των 450 τμημάτων θα υπάρξουν και κάποια των οποίων η βάση θα υποχωρήσει με ανώτατο σημείο τις 700-800 μονάδες, στα τμήματα χωρίς ειδικό μάθημα.

Ειδικότερα, η «Κ» σήμερα, με τη συνδρομή του εκπαιδευτικού – αναλυτή Στράτου Στρατηγάκη, παρουσιάζει την εκτίμηση των βάσεων εισαγωγής σε 150 τμήματα ΑΕΙ. Ενδεικτικά, μεταξύ των περιζήτητων σχολών, η Ιατρική Αθηνών εκτιμάται ότι θα κινηθεί ανοδικά στις 18.710 μονάδες (αύξηση κατά 460 μονάδες), η Νομική Αθηνών στις 18.140 (άνοδος κατά 90 μονάδες) και η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ προβλέπεται ότι θα κινηθεί πέριξ των 18.425 μονάδων, με βάση αυξημένη κατά 450 μονάδες σε σχέση με την περυσινή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, τα νέα δεδομένα, λόγω καθιέρωσης ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ), αλλάζουν την εικόνα συγκριτικά με τα περασμένη έτη. Ενδεικτικά, ο αριθμός των εισακτέων είναι ίδιος με πέρυσι, αλλά οι θέσεις περισσότερες για τους υποψηφίους του 90%. Αυτό συμβαίνει γιατί φέτος δεν υπάρχει παλαιό και νέο σύστημα, με αποτέλεσμα οι θέσεις για τους υποψηφίους από το γενικό λύκειο να είναι περίπου 10% περισσότερες, γεγονός που θα επηρεάσει τη διαμόρφωση των βάσεων. 

Παρατηρείται επίσης μείωση του αριθμού των υποψηφίων, παρόλο που πέρυσι οι υποψήφιοι με το παλαιό σύστημα ήσαν ξεχωριστά. Στο 1ο πεδίο (ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες) οι υποψήφιοι φέτος είναι κατά 1.284 λιγότεροι από πέρυσι (22.556 από 23.840), στο 2ο πεδίο (θετικές και τεχνολογικές επιστήμες) είναι κατά 1.946 άτομα λιγότεροι, στο 3ο πεδίο (επιστήμες υγείας) κατά 445 λιγότεροι και στο 4ο πεδίο (οικονομία και πληροφορική) έχουμε 235 λιγότερους υποψηφίους.

• Δείτε αναλυτικά τις προβλέψεις για τις βάσεις εισαγωγής των 450 τμημάτων

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, η καθιέρωση της ΕΒΕ φέρνει μεγάλες αναταράξεις για τις σχολές από τις 14.000 μόρια και κάτω, οι βάσεις των οποίων είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν με αξιοπιστία. Για παράδειγμα, ένα τμήμα που είχε χαμηλή βάση, το Γεωλογίας Πάτρας, με βάση πέρυσι 5.950 μόρια, φέτος όρισε συντελεστή ΕΒΕ 0,85, με αποτέλεσμα να έχει ΕΒΕ 10,18. Επειδή η ΕΒΕ υπολογίζεται χωρίς συντελεστές βαρύτητας, αντίθετα με τα μόρια, η βάση του τμήματος αναμένεται να μην πέσει κάτω από 9.800 μόρια. Οι υποψήφιοι που βρίσκονται πιο χαμηλά θα δηλώσουν άλλα τμήματα, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο επιλογής των τμημάτων και καθιστώντας κάθε πρόβλεψη εξαιρετικά δύσκολη. Βέβαια, στα ιδιαίτερα χαμηλόβαθμα τμήματα θα υπάρξει πολύ μεγάλη άνοδος, έως και 8.600 μονάδες, καθώς αναγκαστικά η βάση θα πρέπει να φτάσει στο επίπεδο της ΕΒΕ. 

Από την άλλη, τα τμήματα που απαιτούν την εξέταση σε ειδικό μάθημα, όπως οι αρχιτεκτονικές σχολές, καθιστούν πολύ δύσκολη την εκτίμηση της βάσης, διότι η ΕΒΕ των σχεδίων ανάγκασε την πλειονότητα των υποψηφίων να δηλώσει μόνο τα τμήματα των Ιωαννίνων και των Χανίων, που σημαίνει ότι είναι άγνωστο πού θα κυμανθεί η βάση τους.

Η μελέτη του κ. Στρατηγάκη για την «Κ» (στην ιστοσελίδα της οποίας, www.kathimerini.gr, θα παρουσιαστούν προβλέψεις για το σύνολο των 450 σχολών) στηρίζεται στους δύο από τους τρεις παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις: τις προσφερόμενες θέσεις στα ΑΕΙ και τις επιδόσεις των υποψηφίων. Ο τρίτος παράγοντας είναι ο τρόπος που δήλωσαν οι υποψήφιοι τις σχολές στο μηχανογραφικό δελτίο. Καθώς είναι άγνωστος ακόμη, «ευθύνεται» για τις εκπλήξεις που δημιουργούν οι βάσεις. Για τον λόγο αυτό, οι εκτιμήσεις των βάσεων αποτελούν μια προσέγγιση έπειτα από επεξεργασία των γνωστών δεδομένων και γι’ αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνονται από τους γονείς και τους υποψηφίους ως οι τελικές. Η ανακοίνωση των βάσεων αναμένεται στα τέλη Αυγούστου.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου