Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Τα σχέδια του ΥΠΑΙΘ μετά την αναστολή λειτουργίας Σχολείων και Πανεπιστημίων.

Οι Δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας. 11-3-2020


«Δεν θα χαθεί η χρονιά, δεν θα χαθούν οι πανελλαδικές, έχουμε σενάρια για όλα και είμαστε καθ΄ όλα έτοιμοι για όποιο σενάριο κι αν προκύψει», τόνισε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την απόφαση να κλείσουν σχολεία, πανεπιστήμια και φροντιστήρια σε όλη τη χώρα για 14 ημέρες, στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το διδακτικό και για το ακαδημαϊκό έτος. Είμαστε καθ΄ όλα έτοιμοι για όλα τα σενάρια και για όλα τα σχέδια», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως, εξηγώντας ότι το μέτρο που αποφασίστηκε χθες για κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, «είναι καθαρά προληπτικό και αποσκοπεί στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού».
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αναστολή λειτουργίας για δύο εβδομάδες. Σας θυμίζω ότι 841 σχολεία ήταν ήδη σε αναστολή λειτουργίας και προ της εξαγγελίας της χθεσινής. Εμείς έχουμε εξετάσει διάφορα ενδεχόμενα, ανάλογα με τη συνολική διάρκεια αναστολής λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων», ανέφερε η υπουργός Παιδείας.
Εξηγώντας τα «βήματα» που αναμένεται να γίνουν ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων, σημείωσε πως για τα σχολεία, «αν πάμε σε μία αναστολή μέχρι 2-3 εβδομάδες συνολικά, τότε μπορεί να καλυφθεί το χαμένο έδαφος σχετικά εύκολα, σχετικά ανώδυνα, κυρίως μέσα από αναπροσαρμογή του διδακτικού ωραρίου και μείωση της διάρκειας των διδακτικών ωρών σε 35 λεπτά». Αν, ωστόσο, χρειαστεί αναστολή λειτουργίας μεγαλύτερη των 2-3 εβδομάδων, «τότε υπάρχει ενδεχόμενο για επέκταση του διδακτικού έτους, ενδεχομένως για μείωση της ύλης και για μετακύλιση των πανελλαδικών εξετάσεων».
Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το υπουργείο στην παρούσα κατάσταση, καθώς θεωρεί, όπως τόνισε, ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η στενή επαφή των φοιτητών και των μαθητών με την εκπαιδευτική διαδικασία. «Σε όλη αυτή τη διάρκεια, πέρα από την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών, ξεκινάμε άμεσα την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και για το πανεπιστήμιο και για το σχολείο», σημείωσε, εξηγώντας πως τα πανεπιστήμια, σε μεγάλο βαθμό, είναι ήδη εξοικειωμένα με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. «Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τα πανεπιστήμια, τους έχουμε πει ότι είμαστε στη διάθεσή τους να συνδράμουμε με υποδομές, έχουμε ήδη προβεί σε ενέργειες για την εξασφάλιση των απαραίτητων σέρβερς προκειμένου να μπορέσουν τα πανεπιστήμια να "σηκώσουν" όλη αυτή την εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες», εξήγησε η υπουργός Παιδείας.
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, επισήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα θα δοθεί στους μαθητές της Γ' Λυκείου και στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, μέσα από υπάρχοντα δίκτυα που έχει το υπουργείο Παιδείας. «Θα τα αξιοποιήσουμε (τα δίκτυα αυτά). Ήδη είμαστε σε φάση δοκιμών προκειμένου να προτεραιοποιήσουμε τη διδασκαλία των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων. Από εκεί και πέρα έχουμε ήδη έρθει σε επαφές με ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες αφιλοκερδώς έχουν -και τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό- προτείνει να μας παραχωρήσουν υποδομές προκειμένου να ανταποκριθούμε στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και για τις άλλες τάξεις του σχολείου».
Για τη (διοικητική) λειτουργία των πανεπιστημίων καθ’ όλο αυτό το διάστημα των 14 ημερών, η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι η σχετική ΚΥΑ εξαιρεί τις διοικητικές υπηρεσίες για να μπορέσει το πανεπιστήμιο να λειτουργεί και εξήγησε σχετικά: «Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Αν δεν εξαιρούσαμε τις διοικητικές υπηρεσίες δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Έχουμε φροντίσει να μπορούν να λειτουργούν τα όργανα των πανεπιστημίων. Να μπορεί να συνεχίζεται η διοικητική δραστηριότητα, αλλιώς τα πανεπιστήμια θα έκλειναν. Θα είχαμε πολύ μεγάλο πρόβλημα».
Αναφορικά με τα σχολεία, διευκρίνισε ότι υπάρχει πρόβλεψη να πηγαίνει ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής, οι εκπαιδευτικοί δεν θα πηγαίνουν, «όμως θα έρθουμε σε επαφή μαζί τους, μέσω των περιφερειακών διευθυντών και των διευθυντών εκπαίδευσης, για ζητήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» και θα συνεχίσουν να πληρώνονται κανονικά.
Για το ενδεχόμενο απολυμάνσεων στα σχολεία στο διάστημα που αυτά θα παραμείνουν κλειστά, η υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι «εδώ και αρκετές ημέρες, ο ΕΟΔΥ μας έχει στείλει αναλυτικές οδηγίες για τον βέλτιστο τρόπο καθαρισμού των σχολικών κτιρίων και των τάξεων και οι οδηγίες αυτές έχουν διανεμηθεί σε όλα τα σχολεία προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σωστή απολύμανση των χώρων».
Η κ. Κεραμέως, η οποία είχε την περασμένη Παρασκευή επικοινωνία με την Κροάτισσα ομόλογό της και είχε ζητήσει έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητηθούν οι πρακτικές συνέπειες που προκύπτουν από την εξάπλωση του κορωνοϊού, ενημέρωσε επίσης πως «με πρωτοβουλία της χώρας μας συγκαλείται αύριο συμβούλιο υπουργών Παιδείας για να συζητήσουμε όλα τα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν από την εξάπλωση του ιού σε θέματα εκπαίδευσης».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη Θεία Κοινωνία, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων δήλωσε: «Η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε μια ανακοίνωση, η οποία προτρέπει τους πιστούς να μην προσέρχονται στις θρησκευτικές τελετές, εφόσον ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες, στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Και αυτή η έκκληση συνάδει και με την οδηγία της Πολιτείας που προτρέπει τους ηλικιωμένους, τις ευπαθείς ομάδες, να μένουν σπίτι τους. Τώρα, το τι κάνει κανείς αναφορικά με την άσκηση της θρησκευτικής λατρείας, πώς επιλέγει να την ασκεί, ποια η σχέση του με την κάθε θρησκευτική κοινότητα είναι καθαρά θέμα ατομικής συνείδησης του καθενός. Όμως, η Πολιτεία και οι επιστήμονες έχουν αναλύσει τους τρόπους, βάσει των οποίων μεταδίδεται ο ιός και μέσα σ' αυτούς τους τρόπους περιλαμβάνεται και το σάλιο. Από εκεί και πέρα υπάρχει και το ζήτημα της ατομικής ευθύνης του καθενός». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Ας θυμηθούμε πότε έληξαν τα μαθήματα το περσινό σχολικό έτος 2019-20

    Πέρσι τα μαθήματα έληξαν:
    α. Την Τετάρτη 29 Μαΐου 2019, για τα ημερήσια και εσπερινά Γυμνάσια, Ειδικά Γυμνάσια, Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Γυμνάσια των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας.
    β. Την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019, για τα ημερήσια και εσπερινά Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, Ειδικά Λύκεια, Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια και Λύκεια των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας.

    Το περσινό πρόγραμμα των Πανελλαδικών
    Πέρσι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις άρχισαν για τους υποψηφίους των ΓΕΛ στις 7 Ιουνίου και των ΕΠΑΛ 6 Ιουνίου.

    Οι προαγωγικές εξετάσεις
    Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών/τριών της Α ́ και Β ́ τάξης των Ημερησίων ΓΕ.Λ. και της Α ́, Β ́ και Γ ́ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ. και οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριών της Γ ́ τάξης Ημερησίων ΓΕ.Λ. και της Δ ́ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ. της πρώτης εξεταστικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένων και των εξετάσεων των μαθητών/τριών που απουσίαζαν δικαιολογημένα, διεξήχθησαν από την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019 έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων.

    Οι εξετάσεις της ειδικής εξεταστικής περιόδου διενεργήθηκαν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

    Στο Γυμνάσιο
    Οι γραπτές ανακεφαλαιωτικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις πέρσι διεξήχθησαν από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως την Πέμπτη 6 Ιουνίου.
    Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους προόδου του δευτέρου τετραμήνου, αυτοί επιδίδονταν στους κηδεμόνες των μαθητών κατά το διάστημα από 29 Μαΐου έως 11 Ιουνίου 2019, σε ημερομηνία που έκρινε κάθε σχολική μονάδα.

    Στα Δημοτικά
    Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα για την “Οργάνωση και λειτουργία Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολειών” η διδασκαλία των μαθημάτων λήγει στις 15 Ιουνίου.
    Την ημέρα λήξης των μαθημάτων χορηγούνται στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Τίτλοι Προόδου και αντίγραφα Τίτλου Σπουδών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση:

    21-3-2020 Υφ. Παιδείας: Δεν θα αλλάξει η ημερομηνία των Πανελλαδικών ούτε θα παραταθεί το διδακτικό έτος εάν τα σχολεία ανοίξουν στις 27 Απριλίου

    Δεν θα χρειαστεί παράταση του διδακτικού έτους, και ούτε θα μετακινηθούν οι ημερομηνίες διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εάν τα σχολεία ανοίξουν μετά τις γιορτές του Πάσχα, στις 27 Απριλίου, από τον αρχικό προγραμματισμό, ξεκαθάρισε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας σήμερα στον Αντένα, στους δημοσιογράφους Π. Στάθη και Ν. Ρογκάκο. (στις 21-3-2020)

    Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνουν αργότερα, μετά δηλαδή τις ήδη προγραμματισμένες ημερομηνίες, μόνο αν υπάρξει νέα απόφαση απαγόρευσης λειτουργίας των σχολείων, μετά το Πάσχα, είπε χαρακτηριστικά η Σ. Ζαχαράκη.
    Για το διδακτικό έτος η υφ. Παιδείας δήλωσε ότι παράταση θα γίνει μόνο εάν τα σχολεία θα είναι κλειστά και μετά τις γιορτές το Πάσχα, ενώ σημείωσε τα εξής:
    • Η νέα ΚΥΑ ορίζει την απαγόρευση λειτουργίας μέχρι 10 Απριλίου και επανερχόμαστε στις 27 Απριλίου, ημέρα Δευτέρα, αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα.
    • Το εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 27 Απριλίου αυτό εξαρτάται άμεσα από το τι θα μας πει εκείνη τη στιγμή η αρμόδια επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας.
    • Δεν υπάρχει περίπτωση να χαθεί το σχολικό έτος
    • Όσο περισσότερο προχωράμε σε μια περαιτέρω αναστολή κ οι Σύλλογοι Διδασκόντων θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν την ύλη τους, με μικρότερο άγχος για το Δημοτικό Σχολείο γιατί το 1/3 της ύλης μπορείς πιο εύκολα να το διαχειριστείς με τον εκπαιδευτικό.
    • Στο Γυμνάσιο και Λύκειο θα γίνουν πιο μεγάλες παρεμβάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή