Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Εισαγωγή σε Πρότυπα & Πειραματικά Σχολεία το Σχ. Ε. 2019-20


Το 2013 καθιερώθηκαν οι εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια. Από το 2015 το θεσμικό καθεστώς της λειτουργίας των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, διαφοροποιήθηκε και τα σχολεία αυτά διαχωρίζονται σε Πειραματικά και σε Πρότυπα.

Σήμερα, στα Πειραματικά σχολεία οι μαθητές εγγράφονται κατόπιν κλήρωσης ενώ στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια (Α’ τάξη) εισάγονται κατόπιν ειδικών εξετάσεων.

Πρότυπα Γυμνάσια είναι: το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο, το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων, το Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, το Πρότυπο Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής και το Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων.

Οι αιτήσεις για την εισαγωγή μαθητών/τριών στα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία για τη σχολική χρονιά 2019-2020 θα υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ε.Ε.Π.Π.Σ.: https://www.iep.edu.gr/pps/ κατά το χρονικό διάστημα από 27 Μαΐου έως 4 Ιουνίου.

Ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα αιτήσεων, εξετάσεων και κληρώσεων για την εισαγωγή των μαθητών στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία για το 2019-20:

Η κλήρωση για εισαγωγή στα Πειραματικά Νηπιαγωγεία και Πειραματικά Δημοτικά (Α ́ Τάξη) θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019.

Η κλήρωση για εισαγωγή στα Πειραματικά Γυμνάσια (Α ́ Τάξη) θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019.

Οι εξετάσεις για εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια (Α ́ Τάξη) θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019.

Η κλήρωση για εισαγωγή στα Πειραματικά Λύκεια (Α ́ Τάξη) θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019.

Οι εξετάσεις για εισαγωγή στα Πρότυπα Λύκεια (Α ́ Τάξη) θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019.

Δείτε το νέο νόμο (Δημοσιευμένο στο ΦΕΚ 1638/2019) εδώ

Θέσεις σχολείων για το 2019-20 εδώ

Υποβολή αίτησης και θέματα παλαιοτέρων εξετάσεων εδώ


Επισημαίνεται ότι όλοι ενδιαφερόμενοι γονείς έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για την Α τάξη ακόμη και σε Πειραματικές ή Πρότυπες Σχολικές μονάδες οι οποίες δεν έχουν προκηρύξει κενές θέσεις, καθώς υπάρχει περίπτωση να προκύψουν κενές θέσεις αν κάποιοι μαθητές από τη συνδεδεμένη σχολική μονάδα δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο συνδεδεμένο Πειραματικό ή Πρότυπο Σχολείο της επόμενης βαθμίδας.

Επιμέλεια: Ισίδωρος Γλαβάς, εκπαιδευτικός

1 σχόλιο:

  1. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ βαθμολογητών, επιτηρητών και θεματοδοτών για τις εξετάσεις εισαγωγής στα Πειραματικά την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019.

    Το υπουργείο Παιδείας- όπως κάνει κάθε χρόνο- καλεί "εθελοντές" εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , να λάβουν μέρος στις εξετάσεις ως επιτηρητές, βαθμολογητές και ως θεματοδότες στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων , χωρίς οικονομική αμοιβή ή κάποια άλλη παροχή. Απλά στο τέλος των εξετάσεων δίνεται μια βεβαίωση συμμετοχής.
    Σήμερα η πρόεδρος της ΕΕΠΣ Σοφία Αυγητίδου με έγγραφο που απέστειλε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καλεί τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν μέρος ως βαθμολογητές των γραπτών των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πρότυπα Γυμνάσια, να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.iep.edu.gr/services/bkps/

    Το Βαθμολογικό Κέντρο στεγάζεται στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Παναγή Κυριακού 10, στάση μετρό Αμπελόκηποι) και θα λειτουργεί καθημερινά 9 π.μ. – 9 μ.μ.. Η βαθμολόγηση των γραπτών ξεκινά την επομένη των εξετάσεων, δηλαδή την 22η/06/2019.
    Στους συμμετέχοντες και στις συμμετέχουσες εκπαιδευτικούς θα χορηγηθεί βεβαίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή