Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Πανελλαδικές 2021: ελάχιστη βάση εισαγωγής - παράλληλο μηχανογραφικό - νομοθεσία.


Φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις διεξήχθησαν σε μια δύσκολη ομολογουμένως χρονιά λόγω πανδημίας και διαδοχικών lockdowns, κάτω από αυστηρά μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού αλλά και υγειονομικών πρωτοκόλλων. Self test, μάσκες καλή απολύμανση των εξεταστικών κέντρων, είναι μερικές από τις οδηγίες που είχαν να τηρήσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί. 

Οι βαθμολογίες που πέτυχαν οι υποψήφιοι ανά μάθημα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων του ΥΠΑΙΘ,  θα ανακοινωθούν πιθανότατα από τις 8 έως και τις 12 Ιουλίου.

Για πρώτη φορά φέτος οι υποψήφιοι θα πληροφορηθούν τις βαθμολογίες τους και στο κινητό τους, με sms που θα τους στείλει η αρμόδια Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΑΙΘ.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά τμήμα θα διαμορφωθεί και θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας μετά την έκδοση  των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι βασικότερες αλλαγές – καινοτομίες στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις είναι οι παρακάτω:

  • Η κατάθεση δυο μηχανογραφικών, 
  • η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), 
  • η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε κάποιες σχολές, η μείωση σε άλλες, 
  • η ενημέρωση των υποψηφίων με SMS, 

Αναλυτικότερα,

Κατάθεση δυο μηχανογραφικών

Δίνεται για πρώτη φορά φέτος, η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Το υπουργείο προχώρησε στη θέσπιση συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι συντελεστές ορίστηκαν από το εκάστοτε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή του, βάσει των οποίων προέκυψε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) και οι υποψήφιοι προκειμένου να εισαχθούν στη σχολή που επιθυμούν θα πρέπει να πιάσουν αυτήν την ελάχιστη βάση.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής - Τι λαμβάνεται υπόψη για την εισαγωγή σε κάποια σχολή

Συνολικά, 187 τμήματα έχουν ανώτατο Συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 0,80, ενώ 116 τμήματα έχουν ανώτατο Συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 1,20. Για την εισαγωγή σε ορισμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά:

α) η ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση,

β) η ΕΒΕ ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και

γ) το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου.

Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογίες του στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και οι οικείοι συντελεστές βαρύτητας. Εάν o υποψήφιος με το σύνολο των μορίων που επιτυγχάνει, εισάγεται σε περισσότερες από μία σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, τελικά εισάγεται σε εκείνη τη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση που προσδιορίζει στο μηχανογραφικό του δελτίο με σειρά προτίμησης υψηλότερη σε σχέση με τις άλλες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις που έχει δηλώσει.

Πως διαμορφώνεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής διαμορφώνεται από τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

Οι συντελεστές που έχουν ορίσει τα πανεπιστήμια για κάθε τμήμα είναι το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση της ΕΒΕ και κυμαίνονται μεταξύ 0,8 και 1,2.

Στην ουσία το μέτρο της Ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα ανακόψει το φαινόμενο της εισαγωγής υποψηφίων με πολύ χαμηλούς βαθμούς στα ΑΕΙ και με αυτό τον τρόπο θα καθορίσει τη διαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη ωστόσο, ο καταλυτικός παράγοντας που θα κλειδώσει το νέο ακαδημαϊκό όριο θα προκύψει από τις επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλήνιες του Ιουνίου.

Παράλληλο μηχανογραφικό

Φέτος προβλέπεται για πρώτη φορά, ταυτόχρονα με το τυπικό μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η καθιέρωση παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για εισαγωγή και φοίτηση ενδιαφερόμενων υποψηφίων στα δημόσια ΙΕΚ της χώρας. Δηλαδή, ένας υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του και επιπλέον κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Αριθμός εισακτέων, συντελεστές βαρύτητας και ΕΒΕ ανά σχολή

Υπολογίζεται ότι τον Ιούλιο του 2021 θα δοθούν περίπου 6.000 θέσεις σε ΙΕΚ. Μηχανογραφικό για ΙΕΚ θα μπορούν να συμπληρώσουν όλοι οι υποψήφιοι, ωστόσο, είναι σαφές ότι θα το επιλέξουν εκείνοι που θα έχουν χαμηλή βαθμολογία, η οποία πιθανόν να μην είναι επαρκής για να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα, ύστερα από την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

 Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415, όπως ανακοίνωσε στις 13/5 το υπουργείο Παιδείας.

Δείτε εδώ αναλυτικά τον αριθμό των εισακτέων ανά σχολή

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν οι συντελεστές που όρισε το κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή του, βάσει των οποίων θα προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Δείτε εδώ αναλυτικά τους συντελεστές βαρύτητας και τις ΕΒΕ ανά σχολή


Μηχανογραφικό σε δύο φάσεις

1. α) Από το σχολικό έτος 2021-2022 οι υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών ΓΕ.Λ. που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, μετά από την ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη γνωστοποίηση των βαθμών της τελικής τους επίδοσης στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες, καθώς και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των ικανοτήτων συμπληρώνουν ηλεκτρονικά μηχανογραφικό δελτίο (μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης), ύστερα από πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σε αυτό επιλέγουν καθορισμένο αριθμό σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων από το επιστημονικό πεδίο, στο οποίο έχουν πρόσβαση, σύμφωνα με το άρθρο 4 Α του ν. 4186/2013. Ο αριθμός των επιλογών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνόλου των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων του οικείου επιστημονικού πεδίου. Οι υποψήφιοι δύνανται να επιλέγουν σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις με βάση την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, την Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και τη βαθμολογική τους επίδοση.

β) Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων, οι υποψήφιοι που δεν έχουν εισαχθεί σε καμία από τις δηλωθείσες επιλογές τους μπορούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά εκ νέου μηχανογραφικό δελτίο υποψηφίου (μηχανογραφικό δελτίο δεύτερης φάσης), επιλέγοντας, χωρίς περιορισμό επιλογών, όσες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις επιθυμούν από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο έχουν πρόσβαση με βάση την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, την Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και τη βαθμολογική τους επίδοση. Στη διαδικασία αυτή οι υποψήφιοι διεκδικούν τις θέσεις των οικείων σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, οι οποίες δεν πληρώθηκαν κατά τη διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης. Στη διαδικασία υποβολής μηχανογραφικού δελτίου δεύτερης φάσης δύνανται να συμμετέχουν και οι υποψήφιοι, οι οποίοι υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο, σύμφωνα με το άρθρο 4Δ του ν. 4186/2013. Απαγορεύεται η εγγραφή του υποψηφίου ταυτόχρονα σε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση Α.Ε.Ι. και σε δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.).

2. α) Ειδικά για το σχολικό έτος 2020-2021 οι υποψήφιοι υποβάλλουν μόνο το μηχανογραφικό δελτίο της περ. α’ της παρ. 1 (μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης). Το μηχανογραφικό δελτίο του προηγούμενου εδαφίου υποβάλλεται χωρίς τον περιορισμό των επιλογών που προβλέπεται στα εδάφια δεύτερο και τρίτο της περ. α’ της παρ. 1 και χωρίς να αναμένεται η έκδοση των αποτελεσμάτων των ικανοτήτων. Συναφώς, ο/η υποψήφιος/α μπορεί να δηλώσει στο μηχανογραφικό δελτίο προτίμηση για όσες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις επιθυμεί, από αυτά που περιλαμβάνονται σε ένα (1) συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού στα μαθήματα της οποίας εξετάστηκε πανελλαδικά και με οποιαδήποτε σειρά, εφόσον έχει επιτύχει την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, καθώς και την Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση. Με τη δήλωσή του ο/η υποψήφιος/α προσδιορίζει για ποιες σχολές ή ποια τμήματα επιθυμεί να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής. Ο/η υποψήφιος/α δεν δικαιούται να δηλώσει προτίμηση για σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση τμήματος, στο οποίο είναι ήδη φοιτητής/τρια, εφόσον υποβάλει μηχανογραφικό δελτίο για το ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση».

 

Πρόσφατη νομοθεσία σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις, την ΕΒΕ και το μηχανογραφικό μπορείτε να δείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

ΦΕΚ643 τ.Β' 27-2-2020 τροποποιούμενη

ΦΕΚ2278 τ.Β' 31-5-2021  τροποποίηση

ΦΕΚ2428 τ.Β' 7-6-2021 Μηχανογραφικό-ΙΕΚ. (Ειδικότητες παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή καταρτιζόμενων στα Δημόσια Ι.Ε.Κ.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου