Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Χρήσιμες οδηγίες για την Εξ Αποστάσεως Διδασκαλία το Σχ. Ε. 2020-21

 Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση.


Του Ισιδώρου Γλαβά

 Α. Σύγχρονη τηλεκπαίδευση

Στην σύγχρονη τηλεκπαίδευση γίνεται απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από τον εκπαιδευτικό, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε μαθητές  που παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή, κινητού ή tablet.

Το Υπουργείο Παιδείας διαθέτει την ψηφιακή πλατφόρμα webex meetings (https://webex.sch.gr/) όπου κάθε εκπαιδευτικός και κάθε μαθητής μπορεί να χρησιμοποιήσει με την προϋπόθεση εγγραφής στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Δεν είναι απαραίτητη η εγκατάσταση της πλατφόρμας στο ψηφιακό μας μέσο. 

 Ο διδάσκων ή το σχολείο προσκαλεί τους μαθητές στην ψηφιακή τάξη μέσω των e-mails που έχουν δοθεί στο σχολείο από τους κηδεμόνες και έχουν  καταχωρηθεί στο My school.

 Είτε στην σύγχρονη είτε στην ασύγχρονη τηλεκπαίδευση, ο εκπαιδευτικός χρειάζεται να έχει διαθέσιμο ψηφιακό διδακτικό υλικό (αρχεία pdf,  Powerpoint,  εικόνες, κλπ).  Αυτό το υλικό  μπορεί ο εκπαιδευτικός να το δημιουργήσει μόνος του η να το βρει έτοιμο σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες ή ιστοσελίδες του Υπουργείου Παιδείας, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κλπ.

Μερικές από αυτές τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες με πλούσιο υλικό για την δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση :

·         Ψηφιακό Σχολείο https://dschool.edu.gr/

·         Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία  http://ebooks.edu.gr/ebooks/

·         Φωτόδεντρο  http://photodentro.edu.gr/aggregator/

·         Αίσωπος http://aesop.iep.edu.gr/


Εάν ο μαθητής δεν διαθέτει internet ή ψηφιακό μέσο.

Κάθε μαθητής/τρια που δεν έχει κανένα ψηφιακό μέσο (υπολογιστή ή ταμπλέτα ή κινητό)  για να για να συνδέεται διαδικτυακά στην πλατφόρμα webex στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, είναι απαραίτητο να ενημερώσει το σχολείο (τηλεφωνικά ή με email). Έγκαιρη ενημέρωση του διδάσκοντος ή του σχολείου χρειάζεται και στην περίπτωση που δεν έχετε δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο για οποιονδήποτε λόγο (δεν έχετε ίντερνετ).

Ερωτήσεις και απαντήσεις:

Δεν έχω σύνδεση στο internet, πώς μπορώ να συνδεθώ και να παρακολουθήσω το μάθημα; (Για ΜΑΘΗΤΕΣ)

απάντηση εδώ

Κάποιοι μαθητές δεν έχουν σύνδεση στο internet, πώς μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα; (Για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ)

απάντηση εδώ

 

Θεσμικό Πλαίσιο

Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της υπηρεσίας "Τηλεδιάσκεψη WebEx για Eκπαιδευτικούς" περιγράφεται στα παρακάτω κείμενα:


Οδηγίες τηλεδιάσκεψης μέσω webex meetings

Οδηγίες χρήσης εφαρμογής τηλε-εκπαίδευσης (Webex Meetings) για τον εκπαιδευτικό

Σύγχρονη εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση με CiscoWebex Meetings – Οδηγός για εκπαιδευτικούς.  ΠΕΚΕΣ Δυτ. Ελλάδας, Τσακαλογιάννη Γ.

Οδηγός μαθητή για την πλατφόρμα Cisco Webex Meetings 

Σύγχρονη τηλεκπαίδευση - Συχνές Ερωτήσεις

Σύνδεση με SMARTPHONE-TABLET στο Cisco WEBEX Meeting. Καλύβας Ν.

Μικρός οδηγός Εκπαιδευτικού για Σύγχρονη εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση με Webex Meetings (με εικόνες – μετάφραση των βασικών όρων και  επιλογών στα Ελληνικά). Συγγραφή οδηγού: Τσακαλογιάννη Γεωργία, Εκπαιδευτικός ΠΕ86 – Τεχνική υπεύθυνη στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΔΗΓΟΥ

Στην  έκδοση v3.2 περιέχονται τα παρακάτω θέματα:

  1. Είσοδος στην υπηρεσία/εφαρμογή και έναρξη/είσοδος σε τηλεδιάσκεψη (Webex Meetings)
  2. Έλεγχος ήχου και βίντεο του Η/Υ – συσκευών
  3. Παραχώρηση / Αφαίρεση δικαιωμάτων στους συμμετέχοντες
  4. Διαμοιρασμός – προβολή αρχείων, επιφάνειας εργασίας, χρήσης ασπροπίνακα
  5. Αποστολή αρχείων σε συμμετέχοντες
  6. Δωμάτια – (Συν) Εργασίας σε ομάδες
  7. Ψηφοφορίες (Polling) – Κουίζ
  8. Αποθήκευση περιεχομένου συνομιλίας (Chat)
  9. Λίστα Συμμετεχόντων (παρουσιολόγιο) τηλεδιάσκεψης

 

Β. Ασύγχρονη τηλεκπαίδευση

 Στην ασύγχρονη τηλεκπαίδευση ο μαθητής  συνεργάζεται με τον εκπαιδευτικό σε διαφορετικό χρόνο από αυτόν της παράδοσης του μαθήματος από τον εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό και χρονοδιάγραμμα μελέτης μέσω διαδικτύου.

 Το Υπουργείο Παιδείας προτείνει δύο βασικές πλατφόρμες για τη δημιουργία ψηφιακής τάξης για την κατάθεση υλικού - εργασιών εκ μέρους καθηγητών και μαθητών, την ανταλλαγή μηνυμάτων και την γενικότερη επικοινωνία τους στο πλαίσιο της διδασκαλίας. Υπάρχουν και πολλές άλλες πλατφόρμες στο διαδίκτυο, που διατίθενται δωρεάν και μπορεί να επιλέξει ο εκπαιδευτικός.

 Οι προτεινόμενες πλατφόρμες για ψηφιακές τάξεις είναι:

α) e-class του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Είσοδος στην πλατφόρμα από εδώ.

β) e-me του Ψηφιακού Σχολείου. Είσοδος στην πλατφόρμα από εδώ.

 Απαραίτητη προϋπόθεση  για τη χρήση καθεμιάς από τις ψηφιακές τάξεις από τους μαθητές  είναι η εγγραφή τους στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) καθώς και στις ψηφιακές τάξεις των καθηγητών τους.


Χρήσιμες παρατηρήσεις για την πλατφόρμα e-class

Το ηλεκτρονικό μάθημα στο e-class είναι μια αρθρωτή δομή αποτελούμενη από διακριτά υποσυστήματα (εργαλεία μαθήματος) τα οποία ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες:

  • Εργαλεία Διαχείρισης Εκπαιδευτικού Περιεχομένου: Έγγραφα, Πολυμέσα, Γλωσσάρι, Ηλεκτρονικό Βιβλίο, Συνδέσεις Διαδικτύου, Γραμμή Μάθησης
  • Εργαλεία ενημέρωσης, επικοινωνίας & συνεργασίας: Ανακοινώσεις, Ημερολόγιο, Μηνύματα, Μηνύματα, Ειδοποιήσεις, Συζητήσεις, Τηλεσυνεργασία, Ομάδες, Wiki, Κουβέντα
  • Εργαλεία αξιολόγησης & ανατροφοδότησης: Ασκήσεις, Εργασίες, Ερωτηματολόγια, Βαθμολόγιο, Παρουσιολόγιο, Στατιστικά.

Ενεργοποίηση μαθημάτων στο e-class

Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς όλα τα μαθήματα των εκπαιδευτικών στο eclass γίνονται ανενεργά. Αυτό είναι αναγκαίο, καθώς ένας εκπαιδευτικός μπορεί να αλλάξει σχολείο, να έχει διαφορετικές αναθέσεις μαθημάτων και διαφορετικούς μαθητές. Σημειώστε ότι εφόσον το μάθημα είναι ανενεργό δεν εμφανίζεται στον κατάλογο των μαθημάτων του σχολείου σας πάρα μόνο στο χαρτοφυλάκιο σας (με αχνά γράμματα). Το υλικό των μαθημάτων και η οργάνωσή τους έχει παραμείνει ίδια. Ταυτόχρονα έχουν απεγγραφεί όλοι οι χρήστες (μαθητές/τριες) καθώς αυτοί έχουν αλλάξει τάξη και περνούν σε επόμενη.

·         Αν θέλετε να ενεργοποιήσετε το μάθημά σας για τη νέα σχολική χρονιά τότε ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα.

·         α) Μπείτε στην πλατφόρμα (https://eclass.sch.gr/) με τα προσωπικά στοιχεία σας στο Σχολικό Δίκτυο.

·         β) Στο χαρτοφυλάκιο σας κάντε κλικ στο μάθημά που επιθυμείτε να ενεργοποιήσετε. (εμφανίζεται σαν "αχνό" επειδή είναι ανενεργό).

·         β) Κάντε κλικ στο μενού αριστερά στην επιλογή "Διαχείριση μαθήματος" / "Ρυθμίσεις".

·         γ) Στην σελίδα των ρυθμίσεων που σας εμφανίζεται αναζητήστε τις επιλογές που αφορούν την "Πρόσβαση". Αλλάξτε από "Ανενεργό μάθημα" σε Ανοικτό ή Ανοικτό με εγγραφή ή Κλειστό. Επίσης προσέξτε η σχολική μονάδα να είναι αυτή που ανήκετε στη φετινή σχολική χρονιά.

·         δ) Τέλος, κάντε κλικ στο κουμπί "Υποβολή". Το μάθημα έχει ενεργοποιηθεί και οι μαθητές σας μπορούν να εγγραφούν για να συμμετέχουν.

Εγγραφή μαθητών στα ηλεκτρονικά μαθήματα του εκπαιδευτικού στο e-class.

Η προσωποποιημένη είσοδος στην υπηρεσία, οδηγεί τον μαθητή στο  προσωπικό του χαρτοφυλάκιο. Εκεί, μπορεί να κάνει εγγραφή στα ηλεκτρονικά μαθήματα που έχουν δημιουργήσει οι εκπαιδευτικοί του σχολείου του, για τη συγκεκριμένη σχολική χρονιά (με ένα κλικ). Για την πρόσβαση σε υλικό ανοικτών μαθημάτων δεν απαιτείται η σύνδεση με λογαριασμό χρήστη για τους μαθητές.


Οδηγίες Χρήσης για το e-class


Για όσους θέλουν να μάθουν καλύτερα την πλατφόρμα eclass του Π.Σ.Δ.

Αναλυτικός & πρακτικός οδηγός για την η-τάξη (eclass),  των ΑΝΝΑ ΣΑΡΙΔΑΚΗ και ΦΡΑΓΚΟΥΛΑ ΣΑΝΙΔΑ

Ο οδηγός αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης στην Ενδοσχολική επιμόρφωση 3ου Ε.Κ. Δ΄ Αθήνας με τίτλο << Οργάνωση "η-μαθήματος" στην "η-τάξη" του Π.Σ.Δ.>>

Το μάθημα είναι ανοιχτό, αλλά υπάρχουν και λειτουργίες που μπορείτε να τις δείτε μόνο εάν συνδεθείτε διότι αυτές είναι προσωποποιημένες (ατομικές ή ομαδικές).


Χρήσιμες παρατηρήσεις για την πλατφόρμα  e-me

Στην πλατφόρμα e-me  οι κυψέλες και το περιεχόμενο που δημιουργήσατε την προηγούμενη χρονιά (αρχεία, αναρτήσεις και σχόλια τοίχου, εργασίες e-me assignments, αντικείμενα e-me content, άρθρα σε e-me blogs, κ.ά.) παραμένουν στη διάθεσή σας.

Ωστόσο, για κάθε νέα σχολική χρονιά συστήνουμε τη δημιουργία νέων ψηφιακών τάξεων (νέες ιδιωτικές κυψέλες), με πρόσκληση μελών είτε μέσω αναζήτησης των μαθητών/τριών σας, είτε μέσω μαζικής πρόσκλησης από παλαιότερη κυψέλη σας.

Σημειώνουμε ότι σύντομα θα βρίσκετε στην e-me έτοιμες τις λίστες με τους/τις μαθητές/τριες της τάξης σας, ώστε να στέλνετε μαζική πρόσκληση για συμμετοχή στις κυψέλες σας.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τη διαχείριση παλαιότερων κυψελών συμβουλευτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις (ενότητα 8: Από χρονιά σε χρονιά).

Εάν αξιοποιείτε την e-me για πρώτη φορά, προτείνουμε να συμβουλευτείτε το επιμορφωτικό υλικό της e-me.

 

Αναλυτικές οδηγίες χρήσης για το e-me

 

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

 

Η ανάρτηση θα εμπλουτίζεται με επιπλέον χρήσιμες οδηγίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου