Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Τρόποι διοίκησης και ηγεσίας σχολικών μονάδων.

 

Στις  σχολικές μονάδες είναι δυνατόν να εφαρμοστούν πολλές στρατηγικές και αρκετοί τρόποι διοίκησης και ηγεσίας, με τους οποίους θα μπορούσαν οι Διευθυντές/ντιες να βελτιώσουν το κλίμα του σχολείου, την συνεργασία τους με τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων και την αποτελεσματικότητα της σχολικής μονάδας.

Στην εργασία που ακολουθεί, του Σχολικού Συμβούλου Σπανού Αντωνίου, προτείνονται μοντέλα διοίκησης, στρατηγικές και διαδικασίες που είναι απολύτως συμβατά με την κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα σχολεία της χώρας μας και μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωσή τους. 

Συγκεκριμένα προτείνονται:

α) το μοντέλο ηγεσίας και διοίκησης που βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία, ανάμεσα στα μέλη του συλλόγου διδασκόντων (collegial model).

β) το διοικητικό και ηγετικό στυλ που είναι δυνατόν να  μεταμορφώσει τους εκπαιδευτικούς  που εργάζονται σε σχολικές μονάδες (transformational style).

γ) στρατηγικές παρακίνησης, όπως για παράδειγμα είναι η ενθάρρυνση και η έμπνευση των εκπαιδευτικών, καθώς και η αναγνώριση των προσπαθειών τους.

δ)  η καλλιέργεια της συνεργατικής κουλτούρας του σχολείου έτσι ώστε να διαμορφώνεται θετικό κλίμα στο σχολείο, να παρακινούνται οι μαθητές/τριες να ακολουθούν τον εσωτερικό κανονισμό του σχολείου, να ενθαρρύνονται οι εκπαιδευτικοί να εκτελούν τα καθήκοντά τους με επαγγελματισμό κ.α.

Διαβάστε ολόκληρη την εργασία εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου