Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Εξ αποστάσεως διδασκαλία, υλικό για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Του Ισιδώρου Γλαβά

 Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας, θα υπάρχουν δύο τρόποι εξ αποστάσεως διδασκαλίας, ο σύγχρονος και ο ασύγχρονος, όπου κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να επιλέξει τον έναν από δύο ή και τους δύο για να συνεργαστεί με τους μαθητές του.

Ασύγχρονη τηλεκπαίδευση

 Στην ασύγχρονη τηλεκπαίδευση ο μαθητής  συνεργάζεται με τον εκπαιδευτικό σε διαφορετικό χρόνο από αυτόν της παράδοσης του μαθήματος από τον εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό και χρονοδιάγραμμα μελέτης μέσω διαδικτύου.
 Το Υπουργείο Παιδείας προτείνει δύο βασικές πλατφόρμες για τη δημιουργία ψηφιακής τάξης για την κατάθεση υλικού - εργασιών εκ μέρους καθηγητών και μαθητών, την ανταλλαγή μηνυμάτων και την γενικότερη επικοινωνία τους στο πλαίσιο της διδασκαλίας. Υπάρχουν και πολλές άλλες πλατφόρμες στο διαδίκτυο, που διατίθενται δωρεάν και μπορεί να επιλέξει ο εκπαιδευτικός.


 Οι προτεινόμενες πλατφόρμες για ψηφιακές τάξεις είναι:
α) e-class του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (https://www.sch.gr/)
β) e-me του Ψηφιακού Σχολείου (https://dschool.edu.gr/)
Απαραίτητη προϋπόθεση  για τη χρήση καθεμιάς από τις ψηφιακές τάξεις από τους μαθητές  είναι η εγγραφή τους στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο (ΠΣΔ).
Οδηγίες εγγραφής ή ανάκτησης στοιχείων: https://www.sch.gr/manual/registerintro/  
Οδηγίες εγγραφής μαθητή: https://register.sch.gr/students/
 Ο μαθητής θα δίνει στη φόρμα εγγραφής τα στοιχεία του, όπως αυτά αναγράφονται σε έλεγχο προόδου τριμήνου. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζει τον Αριθμό Μητρώου, μπορεί να τον αφήσει κενό.

Βίντεο με βοηθητικά στοιχεία για την ασύγχρονη τηλεκπαίδευση:


Σύγχρονη τηλεκπαίδευση

Στην σύγχρονη τηλεκπαίδευση γίνεται απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από τον εκπαιδευτικό, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε μαθητές  που παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή, κινητού ή tablet.
 Εδώ το Υπουργείο Παιδείας διαθέτει την ψηφιακή πλατφόρμα webex meetings (https://www.webex.com/) όπου κάθε εκπαιδευτικός και κάθε μαθητής μπορεί να εγκαταστήσει στο ψηφιακό μέσο που θέλει να χρησιμοποιήσει κατά τη διδασκαλία (ΗΥ, tablet ή κινητό).
 Ο διδάσκων προσκαλεί τους μαθητές στην ψηφιακή τάξη μέσω των e-mails που έχουν δοθεί στο σχολείο από τους κηδεμόνες και έχουν  καταχωρηθεί στο My school.
 Είτε στην σύγχρονη είτε στην ασύγχρονη τηλεκπαίδευση, ο εκπαιδευτικός χρειάζεται να έχει διαθέσιμο ψηφιακό διδακτικό υλικό (αρχεία pdf,  Powerpoint,  εικόνες, κλπ).  Αυτό το υλικό  μπορεί ο εκπαιδευτικός να το δημιουργήσει μόνος του η να το βρει έτοιμο σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες ή ιστοσελίδες του Υπουργείου Παιδείας, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κλπ.

Μερικές από αυτές τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες με πλούσιο υλικό για την δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση :
Ψηφιακό Σχολείο https://dschool.edu.gr/
Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία https://dschool.edu.gr/
Φωτόδεντρο https://dschool.edu.gr/
Αίσωπος http://aesop.iep.edu.gr/

Βίντεο και παρουσιάσεις με βοηθητικά στοιχεία για την σύγχρονη τηλεκπαίδευση:
 Οδηγίες χρήσης webex  from Theresa Giakoumatou
How to | Webex Meetings (28 βίντεο, ενημέρωση στις 20 Δεκ 2019)


ΕΓΓΡΑΦΑ με οδηγίες από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (σύνδεσμοι)



1 σχόλιο:

  1. Ιδιαίτερα χρήσιμο υλικό για τους εκπαιδευτικούς και ειδικά για εμάς που έχουμε λίγες γνώσεις για τους υπολογιστές και ελάχιστες για την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή