Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Πανελλήνιες 2020 με παλαιό και νέο σύστημα – Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής.


Μέσα στον Μάρτιο, θα οριστεί η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής για τις Πανελλαδικές 2020, στις οποίες οι υποψήφιοι θα επιλέξουν το σύστημα (ΝΕΟ σύστημα - ΠΑΛΑΙΟ σύστημα) και τα εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και καταγραφεί ο αριθμός των υποψηφίων ανά σύστημα θα γίνουν οι ανακοινώσεις σχετικά με τον αριθμό εισακτέων ανά σύστημα
Με το ισχύον σύστημα οι υποψήφιοι μπορούν να διεκδικήσουν θέση μόνο σε ένα επιστημονικό πεδίο. Τα προηγούμενα χρόνια, ένας υποψήφιος των θετικών σπουδών είχε τη δυνατότητα, εξεταζόμενος με ένα ακόμα μάθημα επιλογής, να διεκδικήσει και ιατρικές σχολές. Αυτό πλέον δεν ισχύει.

Πανελλήνιες 2020: Αυτά είναι τα δύο εξεταστικά συστήματα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Το υπουργείο Παιδείας έστειλε στα σχολεία δύο εγκυκλίους (που μπορείτε να δείτε παρακάτω) ενημερώνοντας για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, μέσω των Πανελλαδικών, καθώς φέτος οι υποψήφιοι θα μπορούν να εξεταστούν με δύο τρόπους.
Για τις πανελλήνιες 2020, θα ισχύσουν δύο συστήματα το «παλιό» και το «νέο», όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα όσοι διαγωνιστούν για πρώτη φορά φέτος στις Πανελλήνιες θα εξεταστούν με το νέο σύστημα, ενώ οι παλιοί απόφοιτοι θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν όποιο από τα δύο συστήματα επιθυμούν.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΓΕΛ (δηλαδή Γ΄ ημερησίου, Γ΄ τριετούς εσπερινού και Δ΄ τετραετούς εσπερινού), εφόσον επιθυμούν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, συμμετέχουν υποχρεωτικά με το νέο σύστημα, ενώ οι απόφοιτοι ημερήσιου ή εσπερινού μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν αν θα συμμετάσχουν με το παλαιό ή με το νέο σύστημα. Για όσους αποφοίτους επιλέξουν το παλαιό σύστημα, εκδίδεται ανάλογη εγκύκλιος».

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου και του παλαιού συστήματος

Στις βασικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο συστημάτων είναι ο τρόπος υπολογισμού των μορίων, τα εξεταζόμενα μαθήματα, η εξεταστέα ύλη αλλά και το ποσοστό θέσεων, το οποίο αναμένεται να γίνει γνωστό προσεχώς.
Όπως αναφέρει η εγκύκλιος του ΥΠΠΘ : «Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για όλους τους υποψηφίους, η Κοινωνιολογία για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές και η επιλογή μόνο 1 επιστημονικού πεδίου.
Αντίθετα βασικά χαρακτηριστικά του παλαιού συστήματος είναι η Νεοελληνική Γλώσσα για όλους τους υποψηφίους, τα Λατινικά για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, η δυνατότητα επιλογής 1 ή 2 πεδίων με 4 ή 5 μαθήματα.
Τέλος τα δύο συστήματα (παλαιό/νέο) έχουν διαφορετική εξεταστέα ύλη, διαφορετικό ποσοστό θέσεων για κάθε σύστημα, διαφορετικό τρόπο υπολογισμού μορίων κλπ.
Όσοι απόφοιτοι δικαιούνται να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση το 2020, αυτοί υποβάλλουν κατευθείαν μηχανογραφικό δελτίο τον Ιούνιο του 2020.
Από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και εφεξής η εισαγωγή των υποψηφίων (μαθητών και αποφοίτων Λυκείου) στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα γίνεται μέσω πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ με το νέο σύστημα.

Δείτε την εγκύκλιο για την «Εισαγωγή υποψηφίων (μαθητών και αποφοίτων) στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ έτους 2020 με το ΝΕΟ σύστημα».

Δείτε την εγκύκλιο για την «Εισαγωγή παλαιών αποφοίτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ έτους 2020 με το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα».


πηγές: ΥΠΠΘ, ipaidia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου