Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Αποθέωση από το BBC: Ένα χωριό σε ελληνικό νησί που αποτελεί «γεωμετρικό θαύμα»

Γράφει η Κατερίνα Ξενάκη

Το Πυργί είναι ένα αινιγματικό μεσαιωνικό χωριό στο νησί της Χίου. Σε αυτόν τον οικισμό, κάθε πρόσοψη του σπιτιού είναι διακοσμημένη με γεωμετρικά μοτίβα που σε μαγεύουν και δημιουργούν μια τρισδιάστατη χώρα των θαυμάτων για όσους περπατούν στους δρόμους του.

Η τεχνική της διακόσμησης ονομάζεται ξυστά ή sgraffito: μια γκραβούρα που χρησιμοποιεί συμμετρικά εργαλεία. Σήμερα, οι εθνομαθηματικοί μελετούν τις έννοιες πίσω από τις σύνθετες διακοσμήσεις, ως μια εικόνα των μεσαιωνικών μαθηματικών. Ποια είναι η αληθινή ιστορία που κρύβεται πίσω από τα γεωμετρικά μοτίβα του Πυργίου; 

Η κάμερα του BBC έφτασε στο νησί και στο γραφικό χωριό και συνέλεξε στιγμιότυπα που μαγεύουν τον θεατή και τον καθιστούν μάρτυρα της ομορφιάς της ελληνικής υπαίθρου.

Στο βίντεο των τεσσάρων λεπτών επιστήμονες ασχολούνται με την ιστορία του νησιού με τα γεωμετρικά μοτίβα, τα οποία αποτελούν μία παραδοσιακή αισθητική και οδηγούν στην δημιουργία ταυτότητας για το νησί. Η προέλευση των μοτίβων αυτών πηγαίνει αρκετά πίσω στην ιστορία και πιο συγκεκριμένα στην Βυζαντινή εποχή και το όνομα τον μοτίβων αυτών είναι «Ξυστά» και περιγράφουν ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο έχουν δημιουργηθεί.

Δείτε το συναρπαστικό βίντεο του BBC για το Πυργί


Πηγή : www.intronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου