Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Aποφθέγματα από την καινοτόμο εκπαιδευτικό Μαρία Μοντεσσόρι

Η Μαρία Μοντεσσόρι και η πρωτοποριακή προσέγγισή της στη μάθηση έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στα εκπαιδευτικά συστήματα παγκοσμίως. Γεννημένη το 1870 στο Chiaravalle της Ιταλίας, η φιλοσοφία της Μοντεσσόρι επικεντρώθηκε στην προώθηση της φυσικής περιέργειας και ανεξαρτησίας του παιδιού. 

Τα αποφθέγματα της Μαρίας Μοντεσσόρι αντηχούν σε όλες τις γενιές, συμπυκνώνοντας τη βαθιά κατανόηση της για την ανάπτυξη του παιδιού και τη μάθηση. Σε έναν κόσμο όπου η εκπαίδευση εξελίσσεται διαρκώς, οι ιδέες της παραμένουν οδηγοί αστέρες, υπενθυμίζοντάς μας να εκτιμούμε τη μοναδικότητα κάθε παιδιού και να καλλιεργούμε την ανάπτυξή του με τρόπους που του δίνουν τη δυνατότητα να διαμορφώσει ένα καλύτερο αύριο.

 Αποφθέγματα από μια καινοτόμο εκπαιδευτικό :

«Το παιδί είναι μια ελπίδα και μια υπόσχεση για την ανθρωπότητα.»

«Η πιο σημαντική περίοδος στη ζωή δεν είναι η ηλικία της πανεπιστημιακής μόρφωσης, αλλά η πρώτη, η περίοδος από τη γέννηση ως τα έξι.»

«Μην τους λέτε πώς να το κάνουν. Δείξτε τους πώς να το κάνουν και μη λέτε κουβέντα. Αν μιλήσετε, θα κοιτάνε τα χείλη σας που κουνιούνται. Αν τους δείξετε θα θελήσουν να το κάνουν μόνα τους.»

«Το παιχνίδι είναι η δουλειά του παιδιού.»

«Το να αφήνεις το παιδί να κάνει ό,τι θέλει όταν ακόμα δεν έχει αναπτύξει δυνάμεις ελέγχου είναι σαν να προδίδεις την ιδέα της ελευθερίας.»

«Ποτέ μη βοηθάτε ένα παιδί σε μια εργασία που νοιώθει ότι μπορεί να την καταφέρει μόνο του.»

«Η πρώτη απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του παιδιού είναι η συγκέντρωση. Το παιδί που συγκεντρώνεται είναι απέραντα ευτυχισμένο.»

«Ο στόχος της εκπαίδευσης στη νεαρή παιδική ηλικία θα πρέπει να είναι να ενεργοποιήσει τη φυσική επιθυμία του παιδιού να μάθει.»

«Όταν τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη φύση, αποκαλύπτουν τη δύναμή τους.»

«Αφήστε τα παιδιά να είναι ελεύθερα. Ενθαρρύνετέ τα. Αφήστε τα να βγουν έξω όταν βρέχει. Αφήστε τα να βγάλουν τα παπούτσια τους όταν βρουν μια λιμνούλα με νερό. Και όταν το γρασίδι στα λιβάδια είναι υγρό από τις δροσοσταλίδες, αφήστε τα να τρέξουν πάνω του και να το ποδοπατήσουν με τα γυμνά τους πόδια. Αφήστε τα να ξεκουραστούν ειρηνικά όταν ένα δέντρο τα προσκαλεί να κοιμηθούν κάτω από τη σκιά τους. Αφήστε τα να φωνάξουν και να γελάσουν όταν ο ήλιος τα ξυπνάει το πρωί.»

«Η εκπαίδευση ακόμα κι ενός μικρού παιδιού, δεν έχει στόχο να το προετοιμάσει για το σχολείο, αλλά για τη ζωή.»

«Το μεγαλύτερο σημάδι επιτυχίας για έναν δάσκαλο είναι να μπορεί να πει: “Τα παιδιά εργάζονται τώρα σαν να μην υπάρχω’’.»

«Ένα κριτήριο για την ορθότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι η ευτυχία του παιδιού.»

«Το περιβάλλον πρέπει να είναι πλούσιο σε κίνητρα που προσδίδουν ενδιαφέρον στη δραστηριότητα και προσκαλούν το παιδί να διεξάγει τις δικές του εμπειρίες.»

 

Πηγή : www.lavart.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου