Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Εποχές, ηλιοστάσια, ισημερίες – Διαδραστική εφαρμογή Geogebra.

Του Ισιδώρου Γλαβά

Η Γη μας έχει μια ιδιαιτερότητα: ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο της τροχιάς της γύρω από τον Ήλιο, αλλά  παρουσιάζει κλίση σχεδόν 23,4 μοιρών. Αυτό όμως δεν είναι μειονέκτημα αλλά μάλλον πλεονέκτημα, μιας και έχει ως συνέπεια τις τέσσερις εποχές του χρόνου… Κατά την περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο, υπάρχουν περίοδοι κατά τις οποίες είναι στραμμένο προς τον Ήλιο το βόρειο ημισφαίριό της και περίοδοι κατά τις οποίες είναι στραμμένο προς τον Ήλιο το νότιο ημισφαίριο. Όταν είναι στραμμένο προς τον Ήλιο το βόρειο ημισφαίριο, οι ηλιακές ακτίνες πέφτουν σχεδόν κάθετα προς αυτό και το θερμαίνουν περισσότερο, ενώ στο νότιο ημισφαίριο πέφτουν αρκετά πλάγια και το θερμαίνουν λιγότερο. Στην περίπτωση αυτή το βόρειο ημισφαίριο έχει καλοκαίρι και το νότιο ημισφαίριο έχει χειμώνα. Αντίστοιχο φαινόμενο έχουμε όταν είναι στραμμένο προς τον Ήλιο το νότιο ημισφαίριο. 

Χρονικές στιγμές με ιδιαίτερη σημασία κατά την περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο είναι τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες.

Τα ηλιοστάσια συμβαίνουν στις 21 Ιουνίου και στις 21 Δεκεμβρίου και ονομάζονται θερινό και χειμερινό ηλιοστάσιο, αντίστοιχα. Κατά το θερινό σημειώνεται η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα του έτους, και σηματοδοτείται η έναρξη του καλοκαιριού για το βόρειο ημισφαίριο της Γης. Αντίθετα για το νότιο ημισφαίριο, ξεκινά ο χειμώνας. Κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, αντίστοιχα, σημειώνεται η μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα του έτους και αρχίζει  ο χειμώνας για το βόρειο ημισφαίριο και το καλοκαίρι για το νότιο.

Οι ισημερίες συμβαίνουν στις 20 Μαρτίου και στις 22 Σεπτέμβρη και χαρακτηρίζονται ως εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία, αντίστοιχα. Για το βόρειο ημισφαίριο, η πρώτη σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης, ενώ η δεύτερη του φθινοπώρου. Το αντίθετο συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο. Στις ημερομηνίες αυτές η διάρκεια της ημέρας είναι ίση με τη διάρκεια της νύχτας και οι ακτίνες του Ήλιου προσπίπτουν κάθετα στον άξονα περιστροφής της Γης.

Στη διαδραστική εφαρμογή που ακολουθεί, έχετε τη δυνατότητα να δείτε με ακρίβεια και λεπτομέρεια τη θέση της Γης σε σχέση με τον Ήλιο τόσο στις ισημερίες και τα ηλιοστάσια όσο και σε οποιαδήποτε άλλη ημέρα του χρόνου.

Υπάρχουν δύο δρομείς - ένας κόκκινος και ένας κίτρινος - τους οποίους μπορείτε να μετακινήσετε για να αλλάξετε τη χρονική στιγμή (ημέρα του χρόνου) ή να εξετάσετε την κλίση των ακτίνων του Ήλιου στην επιφάνεια της Γης, σε οποιοδήποτε γεωγραφικό πλάτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου