Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Φυλλάδιο στα ποσοστά

Του Ισιδώρου Γλαβά

 Είναι γεγονός ότι τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην καθημερινή μας ζωή, την οικονομία, την επιστήμη, την τεχνολογία και σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Μας δίνουν την δυνατότητα να εκφραζόμαστε με έναν κοινό και κομψό τρόπο και ταυτόχρονα να γινόμαστε πιο εύκολα κατανοητοί στους άλλους. Για παράδειγμα είναι πιο εύστοχο και πιο κατανοητό να πούμε « ... οι τηλεοράσεις έχουν έκπτωση 30% », παρά οποιαδήποτε άλλη ισοδύναμη έκφραση.

Παρ’ όλα αυτά, έχει διαπιστωθεί ότι οι μαθητές δυσκολεύονται να κατανοήσουν την έννοια του ποσοστού, τις ιδιότητές των ποσοστών, και τις πράξεις τους.  Πολύ περισσότερο δε, δυσκολεύονται με τη λύση προβλημάτων που περιέχουν ποσοστά. 

Πιστεύω ότι, η αποτελεσματική διδασκαλία των Μαθηματικών και ειδικά των ποσοστών, χρειάζεται μια μεθοδική, βήμα προς βήμα προσέγγιση, σύνδεση των εννοιών με προσιτά παραδείγματα της καθημερινής ζωής, και αναπαραστάσεις αυτών των εννοιών με όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους.

Το φυλλάδιο των 17 σελίδων που ακολουθεί, φιλοδοξεί να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση. Περιέχει μεθοδολογία, παρατηρήσεις, ασκήσεις, εφαρμογές και προβλήματα,  κυρίως για μαθητές Α’ Γυμνασίου, καθώς και όσους επιθυμούν να μάθουν καλύτερα τα ποσοστά.

Σύνδεσμος για το Φυλλάδιο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου