Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Ψηφιοποίηση εγγράφων με κινητό στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Του Ισιδώρου Γλαβά

Ένας παραγωγικός και σύγχρονος τρόπος για την ψηφιοποίηση εγγράφων είναι το κινητό μας και οι ειδικές εφαρμογές σάρωσης, επεξεργασίας και αποθήκευσης τους. Οι εφαρμογές αυτές είναι πολύ χρήσιμες  και θα μας εξοικονομήσουν πολύ χρόνο και προσπάθεια. Όταν χρειάζεται να στείλουμε σε μια υπηρεσία κάποιες σελίδες, μπορούμε να τις σαρώσουμε με το κινητό μας στο οποίο έχουμε εγκαταστήσει την κατάλληλη εφαρμογή και στη συνέχεια να τις αποθηκεύσουμε ή να τις αποστείλουμε στον παραλήπτη. 

Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την διαδικασία κατά την διάρκεια του διδακτικού έτους και κυρίως την περίοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας για να ψηφιοποιούν τις χειρόγραφες εργασίες τους και να τις αποστέλλουν στους καθηγητές τους.

Οι εργασίες καλό είναι να καταχωρούνται στην ηλεκτρονική τάξη e-Class ή e-me όπου ο καθηγητής έχει δημιουργήσει τα ηλεκτρονικά του μαθήματα.

Ας δούμε τι κάνουν αυτές οι εφαρμογές και γιατί διαφέρουν αρκετά από την απλή φωτογράφηση εγγράφων:

  • Σκανάρισμα του εγγράφου.
  • Διόρθωση, αν υπάρχει γωνιακή παραμόρφωση, λόγω μη σωστής τοποθέτησης της κάμερας.
  • Αφαίρεση των αντανακλάσεων εάν υπάρχουν.
  • Βελτίωση της ποιότητας των εικόνων.
  • Αυτόματο κόψιμο των άχρηστων τμημάτων γύρω από το έγγραφο.
  • Δυνατότητες εύκολης ταξινόμησης και ανεύρεσης εγγράφων με κατηγοριοποίηση ή ετικέτες (tags)
  • Αποθήκευση σαν εικόνα jpeg ή pdf τοπικά ή και σε υπηρεσία αποθήκευσης στο ίντερνετ.
  • Αυτόματη συμπίεση εικόνων για χρήση λιγότερου αποθηκευτικού χώρου.
  • Οπτική αναγνώριση του κειμένου (OCR) και μετατροπή του σε μορφή επεξεργάσιμου Word.
  • Πρόσθεση διαφόρων χρήσιμων υδατογραφημάτων όπως υπογραφή, ημερομηνία κ.α.

Διατίθενται αρκετές εφαρμογές αυτού του είδους και μάλιστα με τα περισσότερα χαρακτηριστικά τους στις δωρεάν εκδόσεις, αν και με κάποιους περιορισμούς (στον αριθμό εγγράφων που μπορεί να σαρωθούν, στην οπτική αναγνώριση κειμένου (OCR), στις δυνατότητες επεξεργασίας, κ.α.)

Μερικές δημοφιλείς εφαρμογές σάρωσης, επεξεργασίας και αποθήκευσης εγγράφων είναι οι εξής:

Simple Scan

Το Simple Scanner είναι μια εφαρμογή σάρωσης εγγράφων PDF που μετατρέπει το τηλέφωνό σας σε φορητό σαρωτή. Μπορείτε να σαρώσετε έγγραφα, φωτογραφίες, αποδείξεις, αναφορές ή σχεδόν οτιδήποτε. Η σάρωση θα αποθηκευτεί στη συσκευή σε μορφή εικόνας JPEG ή PDF. Μπορείτε να ορίστε το μέγεθος της σελίδας PDF (Letter, Legal, A4 κ.λπ.)

Clear Scan

Η εφαρμογή Clear Scanner επιτρέπει στο χρήστη να μετατρέψει το σαρωμένο έγγραφο σε μορφή JPEG ή PDF. Η εφαρμογή προσφέρει διάφορες επαγγελματικές λειτουργίες επεξεργασίας, ακόμη και μετά την αποθήκευση των εικόνων, χρησιμοποιώντας διάφορα πολλαπλά φίλτρα. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε την εικόνα ή το έγγραφο χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο όνομα ή να στείλετε με email την εικόνα, το έγγραφο ή έναν ολόκληρο φάκελο.

CamScanner

Με πάρα πολλές δυνατότητες, σάρωση οποιουδήποτε είδους (εγγράφων αποδείξεων, σημειώσεων, βιβλίων, πινάκων), περικοπή και βελτίωση της σάρωσης, ώστε όλα τα γραφικά και το κείμενο να φαίνονται καθαρά, πρόσθεση σχολίων, σχεδίων,  προστασία με κωδικό πρόσβασης. Με τη συνδρομητική έκδοση προσφέρονται πολλά περισσότερα όπως OCR, 10GB χώρο στο ίντερνετ, δυνατότητα 40 συνεργατών κ.α.

Δείτε το σχετικό BINTEO : Σάρωση (σκανάρισμα) εγγράφων και σημειώσεων με το CamScanner

Adobe Scan

Η δωρεάν εφαρμογή Adobe Scan μετατρέπει τη συσκευή σας σε ένα ισχυρό φορητό σαρωτή που αναγνωρίζει αυτόματα το κείμενο (OCR). Αποτυπώστε νέες εικόνες με τη φωτογραφική μηχανή σας ή τραβήξτε οποιαδήποτε εικόνα από τη συσκευή σας. Οι εικόνες μετατρέπονται σε PDF και αποθηκεύονται στο Adobe Document Cloud. Από προεπιλογή, η εφαρμογή μετατρέπει αυτόματα το κείμενο εικόνας σε πραγματικό κείμενο μέσω οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (OCR).

Μπορείτε να βρείτε τον πλήρη οδηγό στο επίσημο site της Adobe. 


Δείτε επίσης το BINTEO που δίνει γενικότερες οδηγίες για σάρωση χειρόγραφων σημειώσεων με το κινητό  : Σάρωση με κινητό και ανέβασμα χειρόγραφων σημειώσεων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου