Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Γη και Ήλιος - Διαδραστική εφαρμογή Geogebra

Του Ισιδώρου Γλαβά

Μία χρήσιμη διαδραστική εφαρμογή για να ερμηνεύσουμε και να κατανοήσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά των  τεσσάρων εποχών του έτους, τις ισημερίες, τα ηλιοστάσια  και πολλά άλλα.
Καθοριστικός παράγοντας για αρκετά φαινόμενα που συμβαίνουν στον πλανήτη μας είναι η κλίση του άξονα της Γης σε σχέση με την τροχιά του γύρω από τον Ήλιο. Αυτή η κλίση καθορίζει τη διάρκεια του φωτός της ημέρας και την ποσότητα του ηλιακού φωτός και της θερμότητας που λαμβάνεται σε οποιοδήποτε γεωγραφικό πλάτος, από τις πολικές έως τις ισημερινές περιοχές. Αυτές οι αλλαγές προκαλούν τον ετήσιο κύκλο των εποχών και τις σχετικές μεταβολές της θερμοκρασίας και του κλίματος.
H εφαρμογή μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε τη θέση Γης - Ήλιου μια οποιαδήποτε χρονική στιγμή (ακόμα και την τρέχουσα, πατώντας το κουμπί Now). Επίσης μπορούμε να δούμε γραφικά τις ουράνιες συντεταγμένες.
Μετακινήστε τους δρομείς, κάντε κλικ στα δυναμικά πλαίσια και εξερευνήστε τη θέση της Γης σε σχέση με τη θέση του Ήλιου στην διαδραστική εφαρμογή που ακολουθεί: (χρειάζεται λίγος χρόνος για την πλήρη φόρτωση της εφαρμογής στο ιστολόγιο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου