Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Θέματα επανάληψης στα Μαθηματικά Γυμνασίου.


Του Ισιδώρου Γλαβά

Ως γνωστόν η επανάληψη είναι απαραίτητη σε κάθε μαθησιακή διαδικασία και ειδικά στη μάθηση των Μαθηματικών. Με αυτήν οργανώνουμε καλύτερα τις πληροφορίες, τις έννοιες και τις διαδικασίες που είχαν προηγηθεί και τις συνδέουμε μεταξύ τους με ισχυρότερους δεσμούς. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύετε η δυνατότητα ανάκλησης της γνώσης και επομένως την αποτελεσματικότητα της μάθησης.
Στα μάθημα των Μαθηματικών είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται στην τάξη – στο τέλος κάθε κεφαλαίου – επανάληψη των βασικότερων εννοιών που διδάχτηκαν στο κεφάλαιο αυτό. Επιπλέον, περιοδικά στο σπίτι, είναι χρήσιμο οι μαθητές – που έχουν διάθεση να μάθουν κάτι παραπάνω, αλλά κυρίως όσοι έχουν ελλείψεις ή δυσκολίες στο μάθημα – να ασχοληθούν με την επανάληψη της θεωρίας του σχολικού βιβλίου αλλά και την απάντηση επαναληπτικών ερωτήσεων και ασκήσεων για να βελτιώσουν τα μαθησιακά τους αποτελέσματα.     

Τα φυλλάδια  που ακολουθούν, περιέχουν ερωτήσεις θεωρίας και ασκήσεις σε διάφορα επίπεδα δυσκολίας, έτσι ώστε οι μαθητές να έχουν τη  δυνατότητα επιλογής θεμάτων που ανταποκρίνονται στις δυνατότητές τους ενισχύοντας τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στα Μαθηματικά. Τα θέματα που περιέχονται στα φυλλάδια αντιστοιχούν στην ύλη Άλγεβρας και Γεωμετρίας του 1ου τετραμήνου για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ  (1ου τετραμήνου)

Ευελπιστώ τα θέματα αυτά να συμβάλλουν στη βελτίωση της ικανότητας των μαθητών να εκτελούν γνωστούς αλγορίθμους, να αναλύουν, να συνθέτουν  και να επεξεργάζονται δημιουργικά τα δεδομένα και τα ζητούμενα, καθώς και να επιλέγουν και να εφαρμόζουν κατάλληλη μέθοδο. 

Σχετικός σύνδεσμος :

1 σχόλιο: